Dansen is voor iedereen!

Dansen is voor iedereen!

Dansen is voor iedereen!

De eerste keer dat ik een danszaal binnenstapte wist ik niet wat ik meemaakte. Ik zag jongens en meisjes van alle werelddelen samen bewegen op muziek op een manier die ik nooit eerder had gezien. Ik zag mensen die zich heel apart kleedden en ringen en tatoeages hadden, luid spraken en hardop lachten. Ik kwam uit een gezin waarbij je juist netjes moest zitten en niet moest opvallen. Nu ik terugkijk is gaan dansen de beste keuze die ik ooit heb gemaakt!

Ik ben opgegroeid in een conservatief, traditioneel gezin met een pandit (hindoe-priester) als vader. We gingen dagelijks naar de mandir (tempel) en naast school, familie en af en toe een videospelletje was mijn leven niet heel erg boeiend. Het doel  voor mij en mijn broer was een diploma halen, een baan krijgen en trouwen. De algemene succesformule waar ieder mens gelukkig van zal worden, volgens mijn ouders.

Andere culturen werden besproken in het gezin met de insteek dat ze “anders” waren. Creolen zijn lui, Nederlanders douchen niet, Chinezen zijn gierig en Turken stinken. Ik zat op scholen waar alle culturen samen kwamen en had inmiddels wel door dat dit niet helemaal de waarheid was maar toch had ik niet het idee dat ik hetzelfde was als de rest.

Toen ontdekte ik dans. Ik kwam bij mijn eerste les in aanraking met de meest extravagante persoonlijkheden. Dansers die geen blad voor de mond nemen en zich uitten hoe ze zich voelden op dat moment. Mensen die impulsief handelden en uit passie bewogen. Ik ging met ze samenwerken. We maakten choreografieën, werkten aan stijl en deden samen battles. Ik leerde over de andere culturen en ging dingen eten als cous-cous, biryani, baklava en fou-fou. Ik noemde mijn vrienden mos, sahbi, mattie en brada.

Chillen met mijn vrienden thuis begon te lijken op een vergadering van de Verenigde Naties en alle ideeën die ik had over “wij” en “zij” vielen weg. Ik ben inmiddels afgereisd naar Afrika, India en Amerika en heb vrienden in Indonesië en Gabon. Mijn favoriete drank is “bisap” uit Dakar en als ik boos word scheld ik in het Frans.

Dansen laat je inzien dat de wereld één familie is en dat andere culturen een verrijking op je leven zijn. Open je hart en laat al je vooroordelen varen. Hoe meer liefde je geeft des te meer je zult ontvangen.  Enge dingen, daar leer je het meeste van.

Start dancing, meet the world!

Geschreven door Jivan Arazzi